Čobanac je tradicionalno hrvatsko jelo, osobito poznato u Slavoniji. Kako skuhati pravi slavonski čobanac? Donosimo vam recept za čobanac sa svinjetinom, govedinom i mesom divljači.
Sastojci za čobanac:
- 1,5 kg mesa - mješavina svinjetine, govedine ili mesa divljači
- 500 g luka
- 350 g mrkve
- 75 g korijena peršina
- 2 žlice slatke crvene paprike u prahu
- 1 žlica ljute crvene paprike u prahu
- 5 žlica biljnog ulja
- 2 žlice soli
- 5 l vode
Kako skuhati čobanac:
Za početak pripreme čobanca očistite i nasjeckajte luk na vrlo sitne komade. Pirjajte luk na ulju na laganoj vatri oko pola sata.
Mrkvu ogulite, a korijen peršina naribajte vrlo sitno. Dodajte ga na luk i nastavite dinstati oko 45 minuta. Sada je vrijeme da dodate papriku u prahu, dobro bi bilo da je umiješate u povrće.
Meso za pripremu čobanca narežite na male komade i dodajte u lonac, prvo meso divljači, nakon pet minuta goveđe meso i još poslije pet minuta svinjsko meso. Ostavite da se meso za čobanac kuha dok ne porumeni. Posolite meso i povrće i dobro promiješajte.
Dodajte prvu litru i nastavite pirjati oko sat vremena. Nakon toga dodajte 4 litre vode i nastavite kuhati još jedan sat. Zadnjih pola sata dodajte gljive i ljute papričice po želji. Čobanac je skuhan i možete uživati u njemu.