Kuharica /

Kako skuhati pravi slavonski čobanac?

Image

Čobanac je poznato slavonsko jelo, omiljeno i u ostalim dijelovima Hrvatske. Kako skuhati čobanac?

2.12.2021.
13:45
VOYO logo

Čobanac je tradicionalno hrvatsko jelo, osobito poznato u Slavoniji. Kako skuhati pravi slavonski čobanac? Donosimo vam recept za čobanac sa svinjetinom, govedinom i mesom divljači.

Sastojci za čobanac:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1,5 kg mesa - mješavina svinjetine, govedine ili mesa divljači
  • 500 g luka
  • 350 g mrkve
  • 75 g korijena peršina
  • 2 žlice slatke crvene paprike u prahu
  • 1 žlica ljute crvene paprike u prahu
  • 5 žlica biljnog ulja
  • 2 žlice soli
  • 5 l vode

Kako skuhati čobanac:

Za početak pripreme čobanca očistite i nasjeckajte luk na vrlo sitne komade. Pirjajte luk na ulju na laganoj vatri oko pola sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrkvu ogulite, a korijen peršina naribajte vrlo sitno. Dodajte ga na luk i nastavite dinstati oko 45 minuta. Sada je vrijeme da dodate papriku u prahu, dobro bi bilo da je umiješate u povrće.

Meso za pripremu čobanca narežite na male komade i dodajte u lonac, prvo meso divljači, nakon pet minuta goveđe meso i još poslije pet minuta svinjsko meso. Ostavite da se meso za čobanac kuha dok ne porumeni. Posolite meso i povrće i dobro promiješajte.

Dodajte prvu litru i nastavite pirjati oko sat vremena. Nakon toga dodajte 4 litre vode i nastavite kuhati još jedan sat. Zadnjih pola sata dodajte gljive i ljute papričice po želji. Čobanac je skuhan i možete uživati u njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo