Sol kao začin se koristi u mnogim jelima. Može se naći u gotovo svakoj kuhinji i većina ljudi ga zna koristiti. To je jedan od najstarijih začina koji se i danas koristi. Sol je također mineral koji je neophodan za ljudski organizam.
Sol se može naći u dva različita stanja, bilo kao krutina ili kao tekućina. U čvrstom stanju, sol izgleda bistra i bezbojna, ali kada se otopi u vodi postaje prozirnija i poprima svijetložutu nijansu. Sol kao začin postoji stoljećima i koristile su je mnoge različite kulture za očuvanje hrane i dodavanje okusa svojim jelima.
Sol kao začin je ključna aroma za mnoga jela poput pečenog krumpira i šunke, ali ima i druge namjene. Najčešća upotreba soli je u kuhanju gdje pomaže u stvaranju bolje teksture i izgleda hrane. Sol također čuva ribu i meso tako što izvlači vlagu koja kvari hranu.
Sol kao začin se koristi u kuhanju za poboljšanje okusa i teksture mnogih jela. To čini tako da izvlači vlagu u hrani kako se ne bi pokvarila kao kad izvlači višak vode iz posude. Sol također djeluje kao konzervans kako bi spriječio kvarenje hrane.