S razlogom je domaći pire krumpir klasična blagdanska tradicija. Oni su naš podsjetnik na najbolja vremena jer se pire uvijek nađe na obiteljskim okupljanjima. Ali nemojte ga raditi samo nekoliko puta godišnje. Ovaj recept za lagani pire krumpir može postati vaš favorit tijekom cijele godine. Jeste li spremni započeti s izradom pire krumpira od nule? Sve što je potrebno je pet sastojaka.
Sastojci za pire krumpir:
- 8 do 10 srednje crvenih krumpira, oguljenih, narezanih na četvrtine
- 1 žličica soli
- 2 žlice maslaca, po želji
- prstohvat papra
- ¼ šalica vrućeg mlijeka
Kako se radi pire krumpir:
Stavite krumpir u veliki lonac i dodajte dovoljno vode da pokrije. Dodajte 3/4 žličice soli. Pustite da prokuha. Smanjite toplinu na srednjem nisku. Labavo poklopite i lagano kuhajte 15 do 20 minuta ili dok se krumpir ne raspadne kada se probuše vilicom. Dobro ocijedite.
Vratite krumpir u tavu i protresite lonac na laganoj vatri 1 do 2 minute da isparite sav višak vlage.
Pasirajte krumpir gnječilicom dok ne ostanu grudice. Dodajte maslac, papar i preostalu 1/4 žličice soli. Nastavite s gnječenjem, postupno dodavajući dovoljno mlijeka da krumpir bude gladak i kremast. Sada ste sigurni kako se radi pire krumpir.