Domaći pekmez /

Kako se radi domaći pekmez od ribizla?

Image
Foto: Pixabay

Domaći pekmez je najbolji pekmez osobito kada se radi od voća iz vlastitog voćnjaka. Otkrivamo kako se radi domaći pekmez od ribizla.

1.4.2023.
14:29
Pixabay
VOYO logo

Jedan od načina čuvanja ribizla za zimu je priprema pekmeza od ribizla. Najbolji pekmez je domaći pekmez. Upravo zato donosimo recept za kako napraviti domaći pekmez od ribizla kao iz bakine kuharice.

Sastojci za domaći pekmez od ribizla:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 l soka od ribizla dobivenog pasiranjem ribizla
  • 1 kg šećera

Za pripremu pekmeza od ribizla najprije dobro operite i očistite ribizl. Nakon toga propasirajte ribizl i stavite kuhati. Na 1 kg soka od ribizla koji ste dobili pasiranjem stavite 1 kg šećera.

Oko pola sata miješajte sok i šećer te kuhajte još pola sata uz stalno miješanje. Nakon toga ponovno miješajte pola sata, ali bez kuhanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pekmez od ribizla je gotov prelijte ga u čiste staklenke i ostavite da se dobro ohladi. Tek kada se pekmez ohladi stavite ga na hladno i tamno mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo