Gamberi su morski plodovi koji su popularni u mediteranskim kuhinjama. Imaju slatkastu, ali blago slanu okusnu notu i bogati su proteinima, vitaminima i mineralima poput kalcija i željeza. Za pripremu ovih gambera na bijelo, trebat će vam sljedeći sastojci:
- 500 g svježih gambera
- 2 češnja češnjaka, sjeckana
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/4 šalice bijelog vina
- 1/4 šalice pilećeg temeljca
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica svježeg peršina, nasjeckanog
- Sol i papar po ukusu
Kako biste pripremili gambere na bijelo najprije očistite gambere u hladnoj vodi, uklonite glavu i ljusku, ostavite repove. Ostavite sa strane. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte češnjak i pržite oko 1 minutu. Dodajte gambere u tavu i kuhajte oko 2-3 minute dok ne postanu blijedo roze.
Dodajte bijelo vino i pustite da se kuha oko 2-3 minute, dok većina vina ne ispari. Dodajte pileći temeljac i maslac u tavu. Kuhajte dok se maslac ne otopi i tekućina se zgusne malo. Posolite i popaprite gambere po ukusu. Ulijte gambere u zdjelu za posluživanje i pospite svježim peršinom. Dobar tek!