Tjestenina s plodovima mora je jedno od najomiljenijih jela koje se priprema u mediteranskim zemljama, a sada i u ostatku svijeta. Ovo jelo je jednostavno za pripremu, a istovremeno pruža puno okusa i hranjivih sastojaka.
Sastojci:
- 250 g tjestenine po izboru
- 300 g mješavine plodova mora (škampi, dagnje, kozice)
- 2 češnja češnjaka (sitno sjeckana)
- 1 luk (sjeckan)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 200 ml pasirane rajčice
- 50 ml bijelog vina
- svježi peršin (sjeckani)
- sol i papar po ukusu
Kako se priprema tjestenina s plodovima mora?
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite i stavite sa strane. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri.
Dodajte luk i češnjak te ih pirjajte dok ne postanu mekani i staklasti. Dodajte mješavinu plodova mora i kuhajte nekoliko minuta dok se ne blago skuhaju. Dodajte bijelo vino i kuhajte dok se većina tekućine ne ispari.
Dodajte pasiranu rajčicu, sol i papar te kuhajte još nekoliko minuta da se svi okusi sjedine. Dodajte kuhanoj tjestenini u tavu s umakom od plodova mora i dobro promiješajte. Poslužite tjesteninu s plodovima mora posipanu svježim peršinom.