Bukovače su uobičajena vrsta jestive gljive s kapicama koje su u obliku kamenica. Stabljike su vrlo kratke i rastu u grozdovima. Gljive čuvajte u papirnatoj vrećici u hladnjaku. Prije pripreme očistite bukovače ispiranjem kako biste uklonili sve nečistoće.
Postoje različiti recepti kako se spremaju gljive bukovače. Donosimo jednostavan i brz recept kako pripremiti gljive bukovače za glavni obrok.
Najprije očistite bukovače tako da odrežite donju stabljiku. Odrežite stabljiku gljiva koja odvaja pojedine kape. Pirjajte 2 do 3 minute na maslinovom ulju. Dodajte zdrobljeni češanj češnjaka da ulijete malo okusa.
Pred kraj dodajte sjeckano bilje i sok od limuna. Koristite bilo koje začinsko bilje koje volite: vlasac, bosiljak, origano ili majčina dušica. Gljive bukovače su gotovo i odmah spremne za posluživanje. Najbolje su kada su tople, a savršeno se slažu sa svim vrstama salata.