Napunite posudu s otprilike pola centimetra vode, stavite metalno cjedilo. Ostavite dovoljno mjesta da voda ne dodiruje cjedilo. Preporučujemo korištenje cjedila s ručkom otpornom na toplinu ili zaštitu od pećnice.
Stavite hranu u cjedilo, zagrijte vodu do vrenja, a zatim smanjite vatru. Pokrijte lonac što je više moguće kako biste spriječili izlazak pare. Često provjeravajte hranu kako biste spriječili prekomjerno kuhanje na pari! Imajte na umu da će vrijeme kuhanja na pari varirati ovisno o hrani koju kuhate.
Druga metoda kuhanja na pari je za one koji nemaju metalno cjedilo. Prvo napunite veliki lonac s oko pola centimetra vode. Sada izvadite aluminijsku foliju i napravite tri kuglice približno jednake veličine. Na vrh kuglica od folije postavite ploču otpornu na toplinu.
Ako nemate tanjur koji bi uspio, umjesto njega možete upotrijebiti malu rešetku za pečenje ili štitnik od prskanja. Stavite hranu u jedan sloj na tanjur, zagrijte vodu do vrenja i pokrijte lonac. Nakon nekoliko minuta vaše će povrće biti spremno, a vi sada znate kako se kuha na pari.
Kuhati na pari možete i u pećnici! Zagrijte pećnicu na nisku temperaturu (približno 100 stupnjeva) i zagrijte vodu do vrenja. Ulijte pola centimetra vode u veliki lonac.
Rasporedite hranu u jednom sloju na rešetku za pečenje i pokrijte aluminijskom folijom kako bi spriječili izlazak pare. Na kraju ispod stavite lonac s vodom i kuhanje na pari je počelo.