Recept i priprema /

Kako se kuha ječam?

Image
Foto: Pixabay

Želite skuhati ječam, ali niste sigurni kako se kuha ječam jer postoji jako puno načina? Koji je ispravan? Donosimo recept kako se kuha ječam.

31.5.2022.
19:05
Pixabay
VOYO logo

Najvažnija stvar koju treba znati o ječmu je da dolazi u dva osnovna oblika: oljušteni i biserni. Oljuštenom ječmu je uklonjena žilava, nejestiva krajnja ljuska, ali je još uvijek zadržao sloj mekinja i endosperma. Najhranljivija je od ta dva i može se smatrati cjelovitim žitaricama.

Sastojci za kuhanje ječma:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 šalica bisera ili oljuštenog ječma
  • 3 šalice vode ili temeljca
  • sol po želji

Kako se kuha ječam?

Kako bi se ječam skuhao pomiješajte ječam i vodu u loncu. Po želji dodajte obilan prstohvat soli. Zakuhajte: Zakuhajte vodu i ječam na jakoj vatri. Pripazite na lonac jer će ječam isprva ispustiti puno pjene i može uzrokovati da lonac prekipi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuhajte ječam. Kada ječam zavrije, smanjite vatru na lagano kuhanje, poklopite i nastavite kuhati dok ječam ne bude gotov. Za biserni ječam počnite provjeravati nakon 25 minuta. Za oljušteni ječam počnite provjeravati nakon 40 minuta. Ječam je gotov kada se utrostruči i bude mekan. Dodajte još vode ako se tava osuši prije nego što se ječam kuha. Provjeravajte svakih 5 minuta dok se ne postigne željena gustoća.

Ocijedite ječam (ako je potrebno). Kada je ječam gotov, apsorbirao će većinu vode. Ako je u loncu ostalo još malo vode, ostavite ječam da odstoji 10 minuta poklopljen dok se sav ne upije. Ako je ostalo puno vode, ječam ocijedite u cjedilu iznad sudopera. Sada ste sigurni kako se kuha ječam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo