Najvažnija stvar koju treba znati o ječmu je da dolazi u dva osnovna oblika: oljušteni i biserni. Oljuštenom ječmu je uklonjena žilava, nejestiva krajnja ljuska, ali je još uvijek zadržao sloj mekinja i endosperma. Najhranljivija je od ta dva i može se smatrati cjelovitim žitaricama.
Sastojci za kuhanje ječma:
- 1 šalica bisera ili oljuštenog ječma
- 3 šalice vode ili temeljca
- sol po želji
Kako se kuha ječam?
Kako bi se ječam skuhao pomiješajte ječam i vodu u loncu. Po želji dodajte obilan prstohvat soli. Zakuhajte: Zakuhajte vodu i ječam na jakoj vatri. Pripazite na lonac jer će ječam isprva ispustiti puno pjene i može uzrokovati da lonac prekipi.
Kuhajte ječam. Kada ječam zavrije, smanjite vatru na lagano kuhanje, poklopite i nastavite kuhati dok ječam ne bude gotov. Za biserni ječam počnite provjeravati nakon 25 minuta. Za oljušteni ječam počnite provjeravati nakon 40 minuta. Ječam je gotov kada se utrostruči i bude mekan. Dodajte još vode ako se tava osuši prije nego što se ječam kuha. Provjeravajte svakih 5 minuta dok se ne postigne željena gustoća.
Ocijedite ječam (ako je potrebno). Kada je ječam gotov, apsorbirao će većinu vode. Ako je u loncu ostalo još malo vode, ostavite ječam da odstoji 10 minuta poklopljen dok se sav ne upije. Ako je ostalo puno vode, ječam ocijedite u cjedilu iznad sudopera. Sada ste sigurni kako se kuha ječam.