Ukoliko volite kisele krastavce, možete ih napraviti i sami kod kuće uz samo nekoliko sastojaka. Kiseli krastavci odlični su za posluživanje kao salata uz gotovo sva jela.
Za kiseljenje krastavaca bit će vam potrebno:
- 2 kg svježih krastavaca za kiseljenje
- 3 žličice šećera
- 3 žličice soli
- papar u zrnu
- sjemenke žute gorušice
- bijeli ocat
- nekoliko lovorovih listova
- voda
- staklenke
Upute za kiseljenje krastavaca:
Krastavce i staklenke dobro operite. Krastavce stavite u staklenke. Dolijte otprilike 2 prsta octa.
U svaku staklenku stavite jednu žličicu šećera i jednu žličicu soli. Dodajte 2 velika lovorova lista, oko 30 zrna papra i 1 žličicu sjemenki gorušice po staklenci.
Napunite vodom skoro do ruba. Čvrsto zavrnite poklopac. Staklenke stavite u veliki lonac i podlijte vodom do poklopca.
Pustite da zavrije i nastavite kuhati 5 minuta. Ostavite da se ohladi sat vremena. Prebacite u lim za pečenje, dnom prema gore, i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 15 minuta.
Pustite da se krastavci kisele otprilike mjesec dana prije nego ih počnete koristiti.