Kao početni kuhar znate da reduciranje umaka uključuje kuhanje tekućine dok se njegova konzistencija ne zgusne i poboljša okus. Miješati slatki umak dok ne dosegne vrhunac ukusnog savršenstva može biti zadovoljavajuće. Ali koliko taj proces traje?
Ovisno o količini tekućine koju smanjujete, proces obično traje 15 do 30 minuta. Imajte na umu da je smanjenje količine tekućine često samo jedan korak od mnogih potrebnih za pripremu umaka. Kako biste uživali u umacima punog okusa bez žrtvovanja svog najvrjednijeg sastojka (vremena), uvijek se možete odlučiti za kupnju temeljaca i umaka restoranske kvalitete.
Ovo je jedan jednostavan način kako reducirati umak.
Cilj reduciranja umaka je koncentrirati ga za gušću konzistenciju i puni okus. U ovom procesu možete pomoći tako da umak pripremite u istoj posudi u kojoj kuhate glavno jelo. Evo kako reducirati umak.
Dodajte aromatičnu tekućinu (temeljni temeljac ili vino) u sokove od pečenog ili pirjanog mesa, peradi ili ribe (nakon što je glavna stavka uklonjena iz tave). Smanjite tekućinu na otprilike pola. Umak obogatite mašću (maslac, vrhnje ili maslinovo ulje) i doradite začinima.