Ovisno o tome gdje kupujete svoju hobotnicu, može biti prethodno očišćena ili ne. Obično ćete prije prokuhavanja morati ukloniti unutrašnjost glave i kljun. Čak i ako je to slučaj, dobro je dobro isprati hobotnicu tekućom vodom. Također biste trebali osigurati ukloniti vrećicu s tintom i druge unutarnje organe.
Počnite kuhati vodu u koju ste prethodno dodali prstohvat soli, piment i lovorov list. Možete dodati i druge začine ovisno o vašem ukusu, iskustvu i njihovoj dostupnosti na vašem lokalnom tržištu.
Prije nego što prokuhate hobotnicu, možete započeti tako što prvo umočite pipke. To možete učiniti tako da svoju hobotnicu držite za glavu i potopite pipke na jednu sekundu. Izvadite ih, vratite i ponovite tri ili više puta. Ono što želimo postići u ovom koraku je da se pipci malo umotaju prije nego što prokuhamo cijelu hobotnicu. Ako kuhate veliku ili srednje hobotnicu, ovaj korak možete preskočiti.
Voda mora biti na laganoj vatri i podesite vrijeme vrenja dok hobotnica ne omekša. Vrijeme vrenja ovisi o vrsti hobotnice koju kuhate. Kad je već omekšala, izvadite hobotnicu i pazite da se dobro ocijedi. Ne želimo da kipuća voda nastavi kuhati vašu hobotnicu, jer može postati tvrda.