Recept za pripremu lignji su brojni, najčešći načini pripreme lignji su pržene, paniranje, pečena na žaru. Donosimo vam nekoliko ideja kako možete pripremiti lignje.
Pržene lignje
Vrela tava je daleko najbrži način da se lignje dovedu do stola. Narežite cijevi ili ih ostavite cijele, začinite solju i paprom, pržite lignje na najvećoj mogućoj vatri dvije ili tri minute i dobit ćete savršene bjelančevine za tjedan dana. Prelijte ga tjesteninom, bacite na zdjelu s rižom s malo kuhanog povrća ili upotrijebite za nadopunu jednostavne zelene salate.
Kuhane lignje
Kuhanje na suho nije jedini način kuhanja lignji. Narezane cijevi i pipke blanširajte minutu u kipućoj vodi, šokirajte ih u ledenoj kupelji, a hladne lignje bacite s tanko narezanim povrćem (pomislite na komorač, celer i ljutiku) i vinaigretom od limuna za svježi piknik salata od plodova mora. Lignje su izvrsne i u juhama-samo dodajte narezane cijevi i pipke tijekom posljednjih nekoliko minuta kuhanja i poslužite odmah.
Pirjanje lignji
Ako imate (samo malo) više vremena na raspolaganju, jednostavan pirjač odličan je način kuhanja lignji. Bilo da se dinstate u češnjaku, začinskom bilju i bijelom vinu, jednostavnom umaku od marinare ili vašem omiljenom curryju, ostavite lignje da se krčkaju najmanje 30 minuta do sat vremena ili dok ne omekšaju.
Lignje pečene na žaru
Lignje obožavaju roštilj. Najbolje je ostaviti cijevi cijele ako je moguće kako biste spriječile da padnu između rešetki ili upotrijebite grill tavu ako su vam cijevi bile prethodno narezane. Radite li s drvenim ugljenom ili plinom, pojačajte toplinu što je više moguće, začinite lignje solju i paprom i pecite dvije do tri minute na žaru dok se ne zagori i tek skuha. Stavite ga u tortilju, zamotajte u salatu i kimchi za ssam oblog u korejskom stilu ili pojedite kakvo je.