Kesteni se mogu jesti i sirovi, ali najčešće se pripremaju na dva načina - kuhani i pečeni. To su najčešći način pripreme kestena, Međutim, kesteni su i česti sastojak brojnih deserata. Primjerice, kesten pire vrlo je popularan desert, ali za njegovu pripremu kestene najprije treba skuhati. Kako pripremiti kestene?
Za kuhanje kestena najprije trebate dobro pripremiti kestene. Operite ih i jednostavno stavite u vodu kuhati. Kuhajte ih oko pola sata ovisno o količini koju ste stavili kuhati. Kuhani kesteni moraju biti mekani i sočni. Ako su tvrdi to znači da morate produžiti vrijeme kuhanja.
Drugi način kako pripremiti kestene je pečenje na tavi. Za pečenje kestene treba pripremiti tako da svaki plod zarežete s nožićem u obliku slova X. Važno je svaki kesten zarezati kako bi se dobro ispekli, a i pečeni lagano gulili.
Pecite kestene na tavi bez masnoće. U tavu stavite toliko kestena da prekriju dno. Nemojte pretjerivati s količinom jer će se kesteni duže i teže peći. Kestene povremeno promiješajte. Kestene na tavi pecite oko 15 minuta. Najbolje ih je peći na srednje jakoj vatri.