Dobar način za pranje povrća od pesticida je korištenjem octa. Neki sugeriraju da bi otopina od četiri dijela vode na jedan dio octa u trajanju od oko 20 minuta trebala učiniti dovoljno da uništi pesticide s vašeg povrća, dok drugi sugeriraju da je potreban ocat pune snage za temeljito uklanjanje pesticida s povrća.
Ocat također može ukloniti mnoge vrste bakterija koje se mogu naći i na hrani. Pazite da porozno povrće namočite u ovu otopinu, jer može utjecati na tanku kožicu.
Važno je napomenuti da ni jedna metoda pranja povrća nije 100% posto efikasna, jer će barem djelić pesticida uvijek ostati na povrću koje želite oprati.
Kada je riječ o krhkom povrću, stavite ga u cjedilo i okrećite dok ga lagano prskate vodom i perete prstima pazeći da ne oštetite teksturu i izazovete kvarenje.
Oprati povrće prije jela je bitno, čak i ako ga stavite samo nekoliko sekundi ispod slavine. Otrovni pesticidi prskaju se po usjevima, a ostaci tih pesticida ostaju na povrću osim ako se ne isperu odgovarajućom metodom. Upotrijebite sol, bikarbonu ili ocat da namočite povrće oko 20 minuta kako biste uklonili pesticide i bakterije. Izbjegavajte jesti povrće izravno iz paketa, čak i ako je organsko.