Višnjevac je ukusan liker od višanja, a najbolji je onaj domaći. Kako napraviti domaći liker od višanja - višnjevac?
Sastojci potrebni kako biste napravili višnjevac:
- 6 šalica trešanja, bez koštica
- 1 šalica rakije
- pola šalice votke
- 1 šalica vode
- 1 šalica šećera
- 1 štapić cimeta, slomljen (po želji)
Kako napraviti višnjevac:
Stavite trešnje bez koštica u staklenu posudu koja se može zatvoriti i drvenom žlicom izmiješajte kako bi pustili malo soka. Ocijedite sok u manji lonac i ostavite sa strane. U staklenku s razmućenim višnjama dodajte rakiju, votku i štapić cimeta kako biste napravili višnjevac. Zatvorite i protresite staklenku. Ostavite smjesu od višanja da odstoji tjedan dana na sobnoj temperaturi, protresite svakih nekoliko dana. Čuvajte od izravnog sunčevog svjetla.
U međuvremenu dodajte šećer i vodu u lonac sa sokom od višanja. Zakuhajte na jakoj vatri i kuhajte uz često miješanje dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi, prelijte u posebnu staklenku, poklopite i stavite u hladnjak kako biste napravili višnjevac.
Nakon tjedan dana dodajte ohlađeni sirup od višanja u staklenku s razmućenom smjesom od višanja, protresite da se sjedini i ostavite da odstoji dodatnih 2 do 5 dana. Sadržaj staklenke procijedite kroz sitno sito obloženo gazom u steriliziranu staklenu posudu ili bocu. Čuvajte u hladnjaku do 3 mjeseca. Sada znate kako napraviti višnjevac.