Kako napraviti slane inćune? Postoje posebna pravila u postupku pripreme slanih inćuna saznajte kako nastaju najbolji slani inćuni.
Sastojci za pripremu slanih inćuna:
- inćuni
- sol
- maslinovo ulje
Kako napraviti slane inćune?
Inćune očistite uklanjanjem utrobe i glavica, a zatim isperite trbušnu šupljinu.
Dodajte sloj morske soli na dno staklene posude u koju želite pohraniti inćune.
Dodajte sloj inćuna, zatim još jedan sloj morske soli, a zatim još inćuna.
Nastavite s raslojavanjem dok ne potrošite sve inćune, a završite sa slojem soli, pazeći da u potpunosti pokrijete svu ribu.
Kako biste bili sigurni da su sve ribe dobro očuvane, pomiješajte šaržu otopine salamure. To se postiže dodavanjem soli u toplu vodu i otapanjem što je moguće više soli u njoj. Kad pripremite otopinu salamure, prelijte je po inćunima i posolite, samo ih prekrijte.
Pokrijte posudu i ostavite je u hladnjaku oko 3 mjeseca. (Da, dobro ste pročitali!)
Nakon što prođu 3 mjeseca, možete početi pregledavati svoje inćune. Sada ni trebali imati svijetlosmeđu boju mesa.
Uklonite nekoliko inćuna iz soli.
Uklonite kralježnicu iz inćuna.
Domaći fileti inćuna sušeni u soli jednostavni su za pripremu, zdravi su i vrlo ukusni.
Filete inćuna dodajte u zdjelu sa svježom vodom. Iako ih možete odmah pojesti, obično su preslane ako ih prethodno ne ostavite u slanoj vodi nakratko.
Nakon sat ili dva provjerite ima li inćuna slanosti. Ako vam se ipak čine preslanima, možda biste htjeli promijeniti vodu i ostaviti ih još sat ili dva. Ovaj dio ovisi o tome koliko su slani inćuni postali slani i vašem ukusu.
Kad inćuni dosegnu željenu razinu slanosti, osušite ih na pamučnom ili papirnatom ubrusu i stavite u posudu u koju ih želite pohraniti.
Prelijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem i gotovi ste!