Bilo da imate svježe sirovo mlijeko izravno s farme ili koristite pasterizirano mlijeko iz trgovine možete napraviti domaći sir.
Najbolje kupovno mlijeko za pripremu sira je sirovo, nehomogenizirano mlijeko. Nije važno je li to kravlje, kozje ili čak ovčje mlijeko. Ali sirovo je najbolje ako ga možete pronaći. Nadalje, pri izradi sira najbolje je odabrati punomasno mlijeko kako bi imalo što više masti. Ovo ne samo da će vašem siru dodati ukusan okus, već će dati i bolji krajnji rezultat. Preskočite obrano, 1% i 2% mlijeko!
Ultrapasterizirano, kao i sve druge gore navedene mliječne opcije, mogu se koristiti za izradu kultiviranih mliječnih proizvoda kao što su kefir, mlaćenica i jogurt. Ali ultrapasterizirano ne funkcionira dobro za proizvodnju sira.
Potrebni sastojci za domaći sir:
- 2 litre kupovnog kravljeg mlijeka
- 4 žlice jabučnog octa
- sok limuna
- 1 dcl jogurta
Kako napraviti sir:
U loncu zagrijate mlijeko dok ne zavri. Kad zavri dodajte jabučni ocat, sok limuna ili jogurt.
Mlijeko će se zapjeniti i podići, tada ga je potrebno maknuti s vatre. Kada se pjena spusti lonac s mlijekom vratite na vatru i kuhajte pola minute.
Kada se sirutka počne odvajati maknite s vatre, a ako se sirutka ne odvaja dodajte još malo octa, limunovog soka ili jogurta.
Domaći sir od kupovnog mlijeka je gotov, pustite ga da se ocijedi i ohladi.