Ako ste odlučili raditi poširana jaja najprije provjerite jesu li jaja svježa. Svježa jaja imaju deblji bjelanjak u blizini žumanjka koji će bolje držati okrugli oblik dok se kuha.
Koliko je jaje svježe možete reći ako ga stavite u čašu vode i ako leži vodoravno na dnu, vrlo je svjež, no ako počne plutati ili stajati na glavi manje je svjež. Ako vam jaje nije tako svježe, razbijte ga u malu zdjelu i ocijedite bjelanjak. Kako napraviti poširano jaje?
Razbijte jaje u zdjelu ili na tanjurić. Dodajte kap octa u vodu u tavi ako želite. Zakuhajte posudu s vodom napunjenu najmanje 5 cm duboko. Nemojte dodavati sol jer to može razbiti bjelanjak. Promiješajte vodu da stvorite blagi vrtlog koji će pomoći da se bjelanjak omota oko žumanjka. Polako ubacite jaje u sredinu.
Pobrinite se da je vatra dovoljno slaba, trebali bi se dizati samo mali mjehurići. Kuhajte 3-4 minute ili dok se bijela boja ne stegne kako bi napravili poširano jaje. Izvadite poširano jaje žlicom i ocijedite na kuhinjskom papiru.
Sigurno ćete biti zadovoljni kako ste napravili svoje poširano jaje.