Postupak izrade karamela je zapravo karameliziranje, odnosno otapanje šećera pri iznimno visokoj temperaturi. Kako napraviti karamel?
Da biste vi znali kako napraviti karamel, kod kuće morate imati:
- kristalni bijeli šećer
- slatko vrhnje
Količinu sastojaka birate sami, ovisno o tome koliko karamele želite napraviti, ali je omjer 1:1 (npr. 200 g šećera i 200 ml slatkog vrhnja). Karamela se radi u dubljoj tavi, a za miješanje koristite termostabilnu, silikonsku špatulu. Postupak kako napraviti karamel nije težak, no od vas traži punu koncentraciju. U dublju tavu sa svijetlim dnom stavite da se šećer zagrijava.
Kada počne poprimati žuto-smeđu boju, počnite miješati špatulom prema unutra. Kuhajte dok boja šećera ne postane crvenkasto-smeđa i kada se ne počne dimiti, ali ne smije izgoriti. Kada karamel skinete s vatre, dodajte vrhnje.
I to je to, možete poslužiti svoj karamel!