Recept za karamel /

Kako napraviti domaći karamel?

Image
Foto: Pixabay

Ljubitelji ste karamele, no ne znate kako napraviti karamel kod kuće? Donosimo vam savjete kako napraviti karamel.

31.1.2022.
15:50
Pixabay
VOYO logo

Postupak izrade karamela je zapravo karameliziranje, odnosno otapanje šećera pri iznimno visokoj temperaturi. Kako napraviti karamel?

Da biste vi znali kako napraviti karamel, kod kuće morate imati:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • kristalni bijeli šećer
  • slatko vrhnje

Količinu sastojaka birate sami, ovisno o tome koliko karamele želite napraviti, ali je omjer 1:1 (npr. 200 g šećera i 200 ml slatkog vrhnja). Karamela se radi u dubljoj tavi, a za miješanje koristite termostabilnu, silikonsku špatulu. Postupak kako napraviti karamel nije težak, no od vas traži punu koncentraciju. U dublju tavu sa svijetlim dnom stavite da se šećer zagrijava.

Kada počne poprimati žuto-smeđu boju, počnite miješati špatulom prema unutra. Kuhajte dok boja šećera ne postane crvenkasto-smeđa i kada se ne počne dimiti, ali ne smije izgoriti. Kada karamel skinete s vatre, dodajte vrhnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to je to, možete poslužiti svoj karamel!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo