Mlijeko se sastoji od kazeina i sirutke. Kazein je ono što zgrušava i koristi se za izradu sira i jogurta, dok je sirutka vodenasta tvar koja ostaje kada se mlijeko zgruša. Dakle, što je onda grčki jogurt? Grčki jogurt je u biti isti kao i obični jogurt uz dodatak jednog ključnog koraka, a to je procijeđenje. Na samom kraju, jogurt se procijedi kako bi se uklonio višak vodenaste sirutke, stvarajući gušći proizvod s više proteina. No, kako napraviti grčki jogurt kod kuće?
Sastojci potrebni da napravite grčki jogurt su:
- 960 ml punomasnog mlijeka
- 60 grama običnog jogurta iz trgovine
Prvo što je potrebno učiniti kako biste napravili grčki jogurt je staviti mlijeko u srednji lonac i zagrijati na 90°C, često miješajući kako biste spriječili stvaranje kožice. Premjestite lonac s mlijekom veliku posudu s ledenom vodom da se mlijeko ohladi na 40°C. Ulijte pola šalice toplog mlijeka u zasebnu čistu staklenku ili zdjelu. Umiješajte obični jogurt, miješajte dok se jogurt dobro ne sjedini. Dodajte preostalo mlijeko i dobro promiješajte.
Sljedeći korak ovog načina kako napraviti grčki jogurt je pokriti staklenku poklopcem, umotajte u vlažan, topao ručnik da ostane na toplini i stavite u pećnicu. Uključite svjetlo pećnice da se zagrije i pustite bakterije da rade svoju čaroliju pravljenja jogurta 4 do 8 sati. Posljednje što je potrebno učiniti kako biste pripremili grčki jogurt je procijeđivanje. Za cijeđenje obložite mrežasto sito gazom i ulijte jogurt. Stavite preko velike zdjele i ostavite da cijedi u hladnjaku nekoliko sati, dok ne postigne gustoću koju želite. Ovaj način kako napraviti grčki jogurt je gotov te je vaš domaći grčki jogurt spreman za posluživanje.