Ovaj klasični recept za fino varivo je idealan projekt za prohladan vikend. Govedina, luk, mrkva, krumpir i crno vino spajaju se u ugodnoj harmoniji. Kako napraviti fino varivo?
Sastojci za fino varivo:
- ¼ šalice višenamjenskog brašna
- prstohvat svježe mljevenog papra
- 1 goveđe meso za dinstanje, izrezano na kocke
- 5 žličice biljnog ulja
- 2 žlice crvenog vinskog octa
- 1 šalica crnog vina
- 3,5 šalice goveđe juhe
- 2 lovorova lista
- 1 srednji luk, oguljen i nasjeckan
- 5 srednje velike mrkve, oguljene i narezane na kolutiće
- 2 velika krumpira, oguljena i narezana na kockice
- 2 žličice soli
Kako napraviti fino varivo?
Pomiješajte brašno i papar u zdjeli, dodajte govedinu i promiješajte da se dobro obloži. U velikom loncu zagrijte 3 žličice ulja. Dodajte govedinu nekoliko komada odjednom, ali nemojte se pretrpavati. Kuhajte, okrećući komade dok govedina ne porumeni sa svih strana, oko 5 minuta po seriji i dodajte još ulja po potrebi između serija.
Izvadite govedinu iz lonca i dodajte ocat i vino. Kuhajte na srednje jakoj vatri, stružući tavu drvenom kuhačom da olabavite sve zapečene komadiće. Dodajte govedinu, goveđu juhu i lovor. Zakuhajte, a zatim smanjite na lagano kuhanje.
Poklopite i kuhajte, dok govedina ne omekša, oko 1 i pol sat. Dodajte luk i mrkvu i pirjajte poklopljeno 10 minuta kako biste napravili fino varivo. Dodajte krumpir i pirjajte dok povrće ne omekša, još oko 30 minuta. Dodajte juhu ili vodu ako je fino varivo suho. Začinite solju i paprom po ukusu. Razdijelite u 4 zdjelice i poslužite. Sada ste sigurni kako napraviti fino varivo.