Kuharica /

Kako napraviti domaći džem od luka za burgere?

Image
Foto: Pixabay

Savršen burger je onaj koji prilagodite svom ukusu. Jeste li probali burger s dodatkom džema od luka?

6.4.2023.
13:48
Pixabay
VOYO logo

Osnovni sastojak svakog burgera je luk, ali jeste li probali dodati džem od luka? Ako niste vrijeme je da probate napraviti domaći džem od luka i iskoristiti ga u pripremi burgera.

Sastojci za džem od luka za burgere:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 kg crvenog luka
  • 2,5 dcl crnog vina
  • 1/3 šalice smeđeg šećera
  • žlica nasjeckanog svježeg timijana
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice mljevenog papra

Pripreme za džem od luka za burgere:

Luk prepolovite i narežite na tanke ploške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na maslinovom ulju kuhajte luk dok ne omekša i postane proziran. Potrebno je oko 10 minuta. Povremeno promiješajte kako bi se luk ravnomjestno pržio.

Dodajte vino, šećer, majčinu dušicu, ovat i sol. Kada sve zavrije, ostavite neka se lagano kuha oko sat vremena. Smjesa treba postati gusta. Na kraju začinite sa soli i paprom prema ukusu.

Kada je džem od luka gotov stavite ga u staklenke. Kada se dobro ohladi možete ga koristiti kao nadjev za burger. Ostatak džema stavite u hladnjak i čuvajte do maksimalno 14 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo