U svijetu burgera, gdje se razni okusi i tehnike natječu za naklonost ljubitelja ovog popularnog jela, smash burger je postao prava senzacija. Ovaj jednostavan, ali genijalan pristup pripremi burgera osvojio je gurmane širom svijeta. No, što je zapravo smash burger i po čemu se razlikuje od klasičnog hamburgera?
Što je smash burger?
Smash burger potječe iz SAD-a i svoje korijene vuče iz klasičnih "diner" restorana sredine 20. stoljeća. Ova tehnika pripreme burgera nastala je iz praktičnih razloga u skromnim zalogajnicama, gdje je glavni cilj bio brzo pripremiti ukusnu hranu. Kuhari su otkrili da pritiskanjem kuglice mljevenog mesa na vruću ploču postižu brzu karamelizaciju i bogatiji okus.
Smash burger je vrsta burgera koja se razlikuje od tradicionalnih po načinu pripreme i rezultirajućoj teksturi i okusu mesa. Naziv "smash" dolazi od tehnike pripreme, gdje se kuglica mljevenog mesa snažno pritisne na vruću ravnu ploču ili tavu. Pritisak na meso stvara veći kontakt s vrućom površinom, što rezultira brzim prženjem i stvaranjem hrskave, karamelizirane korice na vanjskoj strani pljeskavice.
Smash burger
Smash burger je stekao popularnost među ljubiteljima burgera zbog svog jedinstvenog pristupa pripremi i nevjerojatnog okusa. Kombinacija hrskave korice i sočne unutrašnjosti čini ga savršenim za one koji žele nešto drugačije od klasičnog hamburgera. Ono što čini smash burger drugačijim od običnog burgera uključuje:
Tehnika pripreme
- Smash burger se priprema pritiskanjem kuglice mesa na jako vruću površinu, čime se stvara maksimalna karamelizacija i hrskava korica na pljeskavici. Kod običnog burgera, pljeskavice se obično oblikuju unaprijed i lagano peku bez pritiska.
Tekstura
- Zbog snažnog pritiska, smash burger ima tanku, hrskavu vanjsku koricu koja je jedinstvena u odnosu na tradicionalni, deblji i sočniji burger.
Vrijeme kuhanja
- Smash burger se priprema brzo, obično u nekoliko minuta, zbog tanke pljeskavice koja se brzo prži na visokoj temperaturi.
Okus
- Karamelizacija koja se postiže prženjem na visokoj temperaturi pojačava okus mesa, stvarajući bogatiju i intenzivniju aromu.
Kako pripremiti smash burger kod kuće?
Smash burger je savršen primjer kako jednostavna tehnika može transformirati klasično jelo u gurmanski doživljaj. Ako želite isprobati smash burger kod kuće, trebat će vam:
- kvalitetno mljeveno meso
- vruća tava ili roštilj ploča
- nešto za pritisnuti meso, poput čvrste lopatice.
Zagrijte površinu za pečenje
- Postavite tavu ili roštilj ploču na visoku temperaturu i pričekajte da postane jako vruća.
Oblikujte kuglice mesa
- Od mljevenog mesa oblikujte kuglice veličine oko 100 grama.
Pritisnite kuglicu
- Stavite kuglicu mesa na vruću površinu i čvrsto je pritisnite, zadržavajući pritisak nekoliko sekundi.
Pečenje
- Pecite pljeskavicu dok se na rubovima ne pojavi hrskava korica, zatim okrenite i kratko pecite drugu stranu.
Poslužite s omiljenim dodacima u pecivu i uživajte u savršenom smash burgeru.
Smash burger kuglice
Smash burgeri u Zagrebu
Zagreb nudi raznovrsne gastronomske trendove, uključujući i smash burgere. Ako ste u potrazi za ukusnim smash burgerom u Zagrebu, isprobajte ih na ovim lokacijama:
Smash bar, Ul. Joze Martinovića 1
Dvije kuglice svježe mljevene junetine pritišću na roštilj kako bi dobili hrskave i sočne odreske koje sparuju sa sirom u svakom njihovom burgeru. Cijene se kreću od 9€ do 10.30€ za pojedini smash burger, a u ponudi se mogu pronaći: Purple Smash Burger, Smoked Smash Burger, Jalapeno smash burger i Cheese Lover Smash burger.
Submarine
Poznati po korištenju kvalitetnih sastojaka i domaćim umacima ,na mnogim lokacijama u Zagrebu, Submarine u svojoj ponudi izdvaja i smash burger koji će duplom dozom junetine iz lokalnog uzgoja i duplim grilanim dimljenim sirom te BBQ umakom zadovoljiti očekivanja. Uz burger imate opciju biranja između brioche ili vegan peciva te zelene salate umjesto peciva.
Burgeraj, Vlaška ulica 35
Smješten u centru grada, Burgeraj nudi razne vrste burgera, uključujući i odlične smash burgere koji su postali hit među Zagrepčanima. U ponudi se nalazi pet različitih vrsta burgera, koji uvijek održavaju istu razinu kvalitete. Njihov najpopularniji izbor je klasični Hambi. Jednako privlačni su i Bacon Cheese te Pepper Jam, koji se ističe domaćom salsom od slatkih i ljutih papričica.
Institut za burgere Mate Janković, Ozaljska ul. 12
Na zagrebačkoj Trešnjevci smješten je Institut za burgere Mate Jankovića u kojem možete pronaći smash burgere koje nude ih u tri varijante: Onion cheese, Bacon cheese i Pesto smash s bučinim sjemenkama i namazom od bosiljka.
POGLEDAJTE VIDEO: Nekad jedna pljeskavica i pecivo, danas gurmansko jelo: 'Meso u ovom burgeru je od proteina graška'