Ovisno o tome od čega su napravljene, marinade se mogu koristiti za dodavanje okusa vanjskoj strani piletine i za omekšavanje. Ako marinada uključuje šećer ili sol, to će malo omekšati piletinu, ali ako postoji kiselina kao što je limunov sok ili ocat, mlaćenica ili jogurt, tada će marinada s vremenom promijeniti teksturu vanjske strane piletine.
Prilikom načina kako marinirati pileća prsa morate pripaziti na duljinu mariniranja. Što dulje ostavite kiselu marinadu da djeluje na piletini, to će se tekstura površine pogoršati, postati žilavija i suha, stoga nemojte ostaviti piletinu da se namače duže od noći. Prije nego odlučite marinirati pileća prsa, potrebno je znati da marinade nikada ne prodiru duboko u piletinu, već će marinada uvijek dati površinski okus jelu.
Za način kako marinirati pileća prsa najvažnije je zarezati pileća prsa jer se time stvara veća površina za marinadu. Nakon što pripremite određenu marinadu, potrebno je rukama umasirati marinadu u pileća prsa. Način kako marinirati pileća prsa izuzetno je jednostavan jer nakon što u pileća prsa umasirate marinadu, potrebno je ostaviti sa strane dok se marinada upije i da okus piletini.