Poriluk je lukovica, pa je u srodstvu s češnjakom, vlascem, ljutikom i lukom. Poriluk ima slatki okus luka koji dodaje dubinu juhama, varivima i tjesteninama. Međutim, s obzirom da je poriluk blaži od drugih lukovica, postoji mnogo više mogućnosti i načina kako kuhati poriluk.
Način kako kuhati poriluk započinje rezanjem. Prvo poriluk prepolovite po dužini. Zatim odrežite žilasto korijenje i tamnozeleno lišće. Zatim nastavite sa sjeckanjem bijelih i svijetlozelenih dijelova. Položite ih prerezanom stranom prema dolje na dasku za rezanje i izrežite ih na tanke polukrugove. Nakon što ste sav poriluk narezali na tanke ploške, dodajte ga u cjedilo. Isperite ih pod hladnom vodom. Kada je poriluk narezan, vrijeme je za način kako kuhati poriluk.
Ovaj način kako kuhati poriluk je vrlo jednostavno. Najprije dodajte malo maslinovog ulja u tavi u zagrijte na srednje jakoj vatri. Zatim dodajte poriluk u tavu i pirjajte miješajući. Ovaj način kako kuhati poriluk gotov je za svega 5 minuta, odnosno dok poriluk ne omekša. Kuhani poriluk poslužite kao prilog i začinite po želji.