Goveđe meso je tvrđe i potpuno drugačije konzistencije od nježnog pilećeg, ali ne morate se bojati njezine pripreme. Važno je da već kod kupovine obratite pažnju na izgled mesa ili se posavjetujete s prodavačem te ga upitati kako kuhati govedinu da bude mekana. Ovisi radi li se o mlađem ili starijem govedu. Mlađe ima svjetliju boju mesa, a starije malo tamniju i naravno, kuha se malo duže. Ipak, možete doskočiti i tom problemu.
Jedna od važnijih stvari koje morate uzeti u obzir kada se zapitate kako kuhati govedinu da bude mekana, jesu vaše osobne preferencije. Ako želite da vam meso bude zaista mekano, prije pripreme ga dobro operite i uklonite eventualne mrvice kosti koje su ostale nakon rezanja te ga cijelog posipajte sodom bikarbonom. Stavite meso na hladno mjesto neka odleži sat-dva. Nakon toga ga isperite i stavite u lonac s vodom u omjeru 1 kg mesa, 3 litre vode. Ukoliko želite samo kuhano meso, bez juhe, meso stavite u kipuću vodu. Dodajte malo soli i nešto korjenastog povrća da poprimi bolji okus te kuhajte pokriveno na laganoj vatri dva i pol do tri sata.
Povremeno probajte je li potpuno mekano. Isti je postupak i kod drugačijeg načina pripreme, samo što se kod pirjanja voda (temeljac) dodaje postepeno. Probajte, biti ćete zadovoljni!