Gustin se često koristi kao sredstvo za zgušnjavanje kada se dodaje juhama, varivima i umacima. Gušći od brašna, potrebno je manje gustina da se tekućina zgusne do željene konzistencije.
Kako koristiti gustin?
Kada kuhate s gustinom, najbolje je umiješati ovaj sastojak u recept koji je na sobnoj temperaturi. Kada se gustin doda prevrućoj smjesi, toplina može uzrokovati neželjeno stvaranje gruda. Prije dodavanja bilo kakvog gustina u recept, preporučuje se prvo napraviti kašu. Da biste napravili kašu, jednostavno pomiješajte gustin s hladnom tekućinom kao što je voda.
Ova mješavina će stvoriti tvar poput paste koju zatim možete dodati u željeni recept. Korištenje ove metode za stvaranje kaše osigurat će da se gustin ravnomjerno rasporedi po receptu i da se ne razgradi toplinom. Ne preporučuje se zamrzavanje umaka i juha koje sadrže gustin. Zamrzavanje gustina može uzrokovati razgradnju molekula u škrobu, a nakon odmrzavanja tekućina neće imati istu teksturu kao prije. Sada ste sigurni kako se koristi gustin na pravi način.