Celer je prepun antioksidansa , koji djeluju protuupalno – djeluju boreći se protiv štetnih slobodnih radikala, štiteći tako zdrave stanice od oštećenja. Korijen celera može i poboljšati probavu i ojačati kosti. Za optimalan okus odaberite celer srednje veličine, 8–10 cm u promjeru — s glatkom, ravnom površinom.
Izbjegavajte velike, teške celere koji su promijenjene boje ili imaju površinske pukotine. Pazite da mu središte nije šuplje, što je znak da je celer nekvalitetan. Da biste ga pripremili za kuhanje, operite i izribajte povrće kako biste uklonili svu prljavštinu prije nego što odrežete vrh i kraj. Korijen celera možete jesti i sirov, možete ga narezati ili naribati i staviti u salate. Možete ga i skuhati i zgnječiti kao alternativa krumpiru. Osim što ga možete skuhati ili jesti sirovog, korijen celera možete jesti i tako da ga ispečete.
Celer pecite otprilike 20 minuta u pećnici. Očistite ga i narežite a zatim stavite u lim i prelijte maslinovim uljem, dodajte soli i papra i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220° C. Korijen celera odličan je i kada ga ubacite u variva ili gulaš.