Korijenasto povrće /

Kako jesti korijen celera?

Image
Foto: Pixabay

Celer je povrće koje je puno vitamina i minerala, a možete ga jesti na više načina. Korijen celera možete peći, kuhati ili koristiti sirov na salatu.

5.5.2022.
11:23
Pixabay
VOYO logo

Celer je prepun antioksidansa , koji djeluju protuupalno – djeluju boreći se protiv štetnih slobodnih radikala, štiteći tako zdrave stanice od oštećenja. Korijen celera može i poboljšati probavu i ojačati kosti. Za optimalan okus odaberite celer srednje veličine, 8–10 cm u promjeru — s glatkom, ravnom površinom.

Izbjegavajte velike, teške celere koji su promijenjene boje ili imaju površinske pukotine. Pazite da mu središte nije šuplje, što je znak da je celer nekvalitetan. Da biste ga pripremili za kuhanje, operite i izribajte povrće kako biste uklonili svu prljavštinu prije nego što odrežete vrh i kraj. Korijen celera možete jesti i sirov, možete ga narezati ili naribati i staviti u salate. Možete ga i skuhati i zgnječiti kao alternativa krumpiru. Osim što ga možete skuhati ili jesti sirovog, korijen celera možete jesti i tako da ga ispečete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Celer pecite otprilike 20 minuta u pećnici. Očistite ga i narežite a zatim stavite u lim i prelijte maslinovim uljem, dodajte soli i papra i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220° C. Korijen celera odličan je i kada ga ubacite u variva ili gulaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo