Datulje možete staviti u torte i kolače, u smoothije, možete ih dodavati u salate a možete ih čak i napuniti sa sirom. Datule su jedno od najslađih voća, a zbog visokog sadržaja šećera i malog sadržaja vode, imaju vrlo dug rok trajanja.
Kada se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi, mogu se čuvati u hladnjaku do 8 mjeseci ili u zamrzivaču do godine dana. Punjene ili nepunjene datulje posebno su ukusne umotane u slaninu ili pršut. Poslužite ih na čačkalici. Datulje možete jesti i na način da ih narežete na manje komadiće i stavite na vrh sladoleda ili smrznutog jogurta. Ako jedete datulje ujutro, one će vam dati dovoljno energije za početak dana. Iako se datulje mogu jesti i svježe i sušene, sušene se ipak možda malo češće jedu.
Osušene datulje se jednostavno pripremaju, a mogu se koristiti u salatama, smoothiejima, zobenim pahuljicama, desertima i mnogim drugim jelima. Datulje su prirodno slatke i odlična su zamjena za rafinirani šećer. Kad jedete sušenu datulju uklonite košticu.