Svi znamo da je riba prepuna hranjivih tvari zdravih za srce i da je super svestrana, ali kuhanje ribe može biti težak poduhvat. Riba je nježna je, lako se prepeče i može biti skupa. Ipak, vrijedno je vašeg vremena svladati umijeće pripreme ribe kod kuće, a to je djelomično i zato što je tako ukusno. Iako su riba na žaru ili poširana ukusna, jedan od najjednostavnijih i najbržih načina pripreme ribljeg fileta je njegovo pečenje u vrlo vrućoj tavi. Evo kako ispeći ribu da se ne zalijepi.
Pravilno zagrijavanje tave ključan je faktor kako ispeći ribu da se ne zalijepi i dat će vam ukusnu koricu. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri, a zatim dodajte malu količinu ulja ili bistrog maslaca. Kad mast svjetluca, tava je dovoljno vruća da dodate svoje bjelančevine. Vaša bi riba trebala pržiti kad se doda u tavu.
Počnite tako što ćete ribu zagrijati na sobnu temperaturu oko sat vremena prije nego što je namjeravate skuhati. Dodavanje hladnog proteina u vruću tavu može uzrokovati pad temperature tave i rezultirati neravnomjernim kuhanjem. Zatim pripremite ribu tako da ju osušite papirnatim ručnikom kako biste uklonili višak vlage; vlaga može smanjiti temperaturu vaše tave i uzrokovati da se vaša riba kuha, a ne prži. Ribu temeljito začinite s obje strane košer solju i crnim paprom, što sprječava da se zalijepi. Osim začina, sol djeluje kao prepreka između ribe i masti i pomaže učvršćivanju bjelančevina.
Dobro začinjen file i vruća tava te samo okretanje ribe jednom će vam pomoći da osigurate hrskavu kožu. Ponovljeno okretanje u tavi može oštetiti ribu i spriječiti da koža postane hrskava. Kad je riba spremna za prevrtanje, prirodno će se osloboditi iz tave uz minimalno lijepljenje. Jednom kad možete jednostavno podignite kutak ribe bez lijepljenja, možete okrenuti i dovršiti pečenje ribe.
Ovo je naš način kako ispeći ribu da se ne zalijepi.