Kako dinstati rižu na pravilan način?
Bijela riža kratkog zrna često je prekrivena škrobom koji možete isprati ako ne želite da vam riža bude previše ljepljiva. Kako dinstati rižu?
Da biste isprali višak škroba, odmjerite rižu u lonac i ulijte dovoljno hladne vode da prekrije zrna. Prstima nježno protresite rižu i lagano protrljajte. Izlijte škrobnu vodu. Ponovite jedanput ili dvaputa, ovisno o tome koliko je riža škrobna. Voda ne mora biti potpuno bistra nakon završnog pranja. Sada pogledajte kako dinstati rižu.
Nakon što ste posljednji put izlili vodu, dodajte čistu vodu u lonac. Dodajte 1 i pol do 2 šalice vode za 1 šalicu riže. Poklopite lonac i zakuhajte, a zatim smanjite vatru na najnižu postavku. Pustite da se riža lagano dinsta 18 do 20 minuta. Maknite lonac s vatre i ostavite rižu da se dinsta na pari u poklopljenom loncu 5 minuta. Tako ćete dobiti savršeno dinstanu rižu. Sada ste sigurni kako se dinsta riža.