Kadulja je zimzeleni grm iz obitelji metvice. Ima ovalne, sivozelene listove sa drvenastim stabljikama. Zbog finih, baršunastih izbočina nalik dlačicama na listovima kadulje, imaju malo nejasan ili pahuljast izgled i teksturu pamuka, što ih može učiniti neugodnim za jelo sirovo. Postoje mnoge vrste kadulje, ali vrsta koja se koristi u kulinarske svrhe poznata je kao vrtna kadulja.
Kadulja je biljka koja je cijenjena zbog svoje jake biljne arome i zemljanog okusa. Koristi se u slanim receptima i čest je sastojak blagdanskog nadjeva. Trava se prodaje i svježa i sušena i dostupna je tijekom cijele godine. Osim u kulinarstvu, koristi se u medicini i kao ukrasna biljka.
Kadulja začin ima jedinstven okus koji unosi toplinu i složenost jelima. Dobro djeluje u kombinaciji s drugim biljem i nadopunjuje raznoliku hranu, od mesa i morskih plodova do limuna i maslaca. U receptima se koriste i listovi, svježi i osušeni, kao i verzije s trljanjem i u prahu.
Kadulja je biljka koja zadržava veliki dio okusa nakon što se osuši. Međutim, neće imati istu aromu koja se nalazi u svježoj kadulji. Sušenjem se koncentrira okus i biljka može dobiti blago gorak okus. Stoga se pri kuhanju receptu dodaje manje osušene biljke nego svježe.
Kako se kadulja začin koristi u kuhinji? Za kuhanje sa svježom kaduljom uklonite lišće sa stabljika, isperite hladnom vodom i dobro osušite. Režite kadulju prema uputama recepta. Listovi kadulje često se nasjeckaju ili melju. Kadulja začin u prahu možete izmjeriti i jednostavno dodati u recept. Veliki listovi kadulje također se mogu pržiti kako bi se dobio aromatičan, hrskav čips koji se zatim može koristiti kao ukras ili začin raznim jelima.
U ovom članku pobliže smo objasnili što je to kadulja začin, kako se koristi u kuhinji te kakvu aromu dodaje jelima.