Berba mušmula /

Koje je najbolje vrijeme za berbu mušmula?

Image
Foto: Pixabay

Kada se beru mušmule? Koje je najbolje vrijeme za berbu mušmula?

16.11.2021.
13:21
Pixabay
VOYO logo

Mušmula (lat. Mespilus germanica) raste kao malo stablo iz porodice ružovki (lat. Rosaceae) ili veliko listopadno stablo. Ova voćna vrsta biljke pripada jabučastim sortama i botanički gledano, nalazi se između kruške i gloga. Radi se o staroj vrsti koja se može uzgajati na većim površinama i u nasadima namijenjenima proizvodnji.

Mušmula se može koristiti zrela i zelena. Zeleni plodovi nisu pogodni za konzumaciju, ali se mogu koristiti u obliku čaja za ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba. U svakom svom obliku ima djelotvoran učinak na cijeli organizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovisno o sorti, plodovi mušmule dozrijevaju i spremni su za berbu krajem listopada i početkom studenog kada veličina ploda postigne težinu od 10 do 70 grama. Plodovi trebaju biti što duže na stablu kako bi postigli svoju punoću okusa. Beru se krajem jeseni i to kada se peteljka s lakoćom odvaja od grane, a nakon opadanja lišća.

Mušmula se zatim sprema u plastične ili drvene gajbice u 2 do 3 sloja (ne više). Odmah nakon berbe, plodovi nisu ukusni stoga ih je prije upotrebe potrebno skladištiti. Za izbjegavanje nastanka truleži, uronite peteljke u jaču otopinu sa soli, a zatim ih slažite u gajbice pazeći da se međusobno ne dodiruju i da su im čašice okrenute prema tlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo