Iako je voće malih plodova trešnje su izvor širokog spektra hranjivih i korisnih tvari. Tamnocrvene trešnje izvor su antioksidansa koje štite organizam od slobodnih radikala koji uzrokuju stvaranje različitih upalnih procesa, dakle možemo zaključiti da trešnje imaju protuupalno djelovanje.
Ovo voće sadrži niski glikemijski indeks i mogu ih konzumirati dijabetičari jer će utjecati na smanjenje razine šećera u krvi. Trešnje također doprinose ljepoti jer jačaju kolagen čiji je rezultat zdrava i mladolika koža. Ako se pitate kada dozrijevaju trešnje, odgovor je vrlo jednostavan, dovoljno je obratiti pažnju na sorte i razdoblje koje se zove trešnjin tjedan. Rane sorte imaju svoje prednosti i mane. Jedna od mana je to da su podložne napadima čvoraka i drugih ptica, ali zato se kao prednost ističe da one nikad nisu crvljive jer dozrijevaju vrlo rano, u prvom ili drugom trešnjinom tjednu.
Srednje sorte trešnje dozrijevaju u četvrtom i petom trešnjinu tjednu. A kasne sorte trešnji dozrijevaju u sedmom i osmom trešnjinu tjednu.