Joconde biskvit je lagani biskvit od badema, koji je na francuskom poznat kao La Joconde, a ime je dobio po Mona Lisi. Joconde biskvit najčešće se koristi za izradu opernih torti, biskvitnih kolača i malih slastica punjenih mousseom ili kremom od maslaca.
Sastojci potrebni da se pripremi domaći joconde biskvit su:
- 200 g bademovog brašna
- 170 g šećera u prahu
- 60 g brašna za kolače
- 5 velikih jaja
- 6 bjelanjaka
- 30 g šećera
- 70 g otopljenog maslaca
Prvo što trebate učiniti kada želite pripremiti recept za joconde biskvit je zagrijati pećnicu na 230°C. Prosijte bademovo brašno da ne bude grudica. Zatim umiješajte 5 cijelih jaja u brašno dok smjesa ne bude glatka. U posebnoj posudi umutite bjelanjke u čvrsti snijeg i polako dodajte drugu mjeru šećera. Nastavite mutiti do čvrstih vrhova.
Zatim umiješajte smjesu od bjelanjaka u smjesu dok se ne sjedini. Pazite da ga ne premijesite. Polako umiješajte otopljeni maslac u smjesu za joconde biskvit. Na kraju rasporedite smjesu za joconde biskvit na pripremljenu podlogu i pecite 8 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Nakon 8 minuta, joconde biskvit je gotov i spreman za nastavak vašeg recepta.