Jesenska variva neka pronađu mjesto na vašem jelovniku
Lišće mijenja boju, dani postaju hladniji i savršeno je vrijeme za izdašno jelo poput jesenskog variva. Jesensko varivo prepuno je krumpira, mrkve i tikvice, pa čak i jabuka koje su na vrhuncu sezone. Nakon nekoliko sati krčkanja u loncu, ovo varivo postaje nježno i ukusno da će vam cijela kuća zamirisati.
Sastojci potrebni da se pripremi ukusno jesensko varivo su:
2 žlice ulja avokada
500 grama govedine narezane na kockice
¼ šalice višenamjenskog brašna
1 srednji luk, narezan na kockice
3 srednje mrkve, narezane na kolutiće
2 stabljike celera, narezane na kockice
3 režnja češnjaka
¼ žličice dimljene paprike
½ žličice suhe majčine dušice
170 ml paste od rajčice
4 šalice goveđeg temeljca
1 šalica maslaca od jabuke
1 žličica jabučnog octa
2 šalice tikvice, narezane na kockice
2 šalice krumpira, narezanog na kockice
Sol i mljeveni crni papar
Kada se priprema jesensko varivo, prvo je potrebno zagrijati pećnicu na 165°C. Zatim u velikoj tavi zagrijte 1 žlicu ulja na srednje jakoj vatri. Dok se ulje zagrijava, u velikoj zdjeli pomiješajte goveđe kocke s brašnom i obilnim prstohvatom soli. Kad se ulje zagrije, ispržite govedinu. Kako biste dobili zlatno-smeđu koricu na govedini, pazite da ne pretrpate tavu. Nakon što govedina dobije smeđu koricu, premjestite pečene goveđe kockice u lonac prikladan za pećnicu. Dodajte preostalu žlicu ulja u istu tavu.
U tavu dodajte luk narezan na kockice, mrkvu i celer. Začinite s prstohvatom soli i pirjajte na srednje jakoj vatri 5-6 minuta ili dok povrće ne počne omekšavati i lagano poprimati smeđu boju na rubovima. Povrću dodajte češnjak i pirjajte još 1 minutu. Umiješajte papriku, sušeni timijan i pastu od rajčice te kuhajte još 2 minute. Dodajte 2 šalice goveđeg temeljca u tavu dok stružete dno tave kako biste olabavili smeđe komadiće. Maknite s vatre i prebacite smjesu u pećnicu s govedinom. Dodajte maslac od jabuke i jabučni ocat u lonac s govedinom. Promiješajte da se jesensko varivo sjedini. Pokrijte poklopcem, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 i pol sat.
Jesensko varivo izvadite iz pećnice. Dodajte tikvicu, krumpir i preostali goveđi temeljac. Promiješajte da se sjedini. Vratite poklopac i vratite u pećnicu na 1 sat. Izvadite iz pećnice. Promiješajte i vratite u pećnicu bez poklopca. Pecite 30 minuta ili dok meso i povrće ne omekšaju, a tekućina se smanji do željene gustoće. Jesensko varivo je gotovo i spremno za posluživanje kad se ohladi. Dobar tek!