Svinjsko pečenje ima dosta masnoće pa ga tijekom pripreme nemojte pokrivati kako se ne bi iskuhalo na pari.
Sastojci potrebni za pripremu svinjetine za nedjeljni ručak:
- 2 kg svinjske lopatice ili pečenke
- 2 žlice ulja
- 2 žličice soli
- 2 žličice papra
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica luka u prahu
- 1 žličica mljevene paprike
- 2 glavice luka
- 500 g mrkve
- 1,5 kg mladog krumpira
- 2 šalice soka od jabuke
- 1 grančica svježeg ružmarina
- sol
- papar
Upute za pripremu svinjetine za nedjeljni ručak:
Zagrijte pećnicu na 220 C stupnjeva.
Ulje utrljajte na svinjsko pečenje. U maloj posudi pomiješajte sol, papar, češnjak u prahu, luk u prahu i papriku. Svinjsko pečenje pospite mješavinom začina. Stavite masnu stranu prema gore u posudu za pečenje ili veliku pećnicu od lijevanog željeza.
Pecite, nepokriveno, u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva 30 do 45 minuta. Smanjite temperaturu pećnice na 200 stupnjeva i nastavite peći još 1 sat.
Izvadite pečenje iz pećnice i oko mesa stavite komade luka, mrkve i krumpira. Na povrće prelijte sok od jabuke. Povrće začinite solju i paprom. Na vrh stavite grančicu ružmarina.
Kuhajte još 1 do 1 1/2 sat ili dok povrće ne omekša, a meso se lako reže vilicom. Povrće dodatno začinite soli i paprom po ukusu i poslužite vruće.