Ovaj jednostavan kolač s jabukama sočan je, prepun svježih jabuka i ima hrskavi preljev od cimeta.
Sastojci potrebni za ovaj jednostavni kolač s jabukama su:
- 210 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- pola žličice soda bikarbone
- malo soli
- 150 g šećera u prahu ili granuliranog šećera
- nekoliko jabuka
- 2 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 120 ml ulja
- 120 ml grčkog jogurta
Sastojci potrebni za preljev od cimeta:
- 50 g šećera u prahu
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 žlica otopljenog maslaca
Sastojci potrebni za glazuru:
- 30 g šećera
- 2 žlice mlijeka
Upute za pripremu ovog jednostavnog kolača s jabukama:
1. Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite kalup papirom za pečenje.
2. U posudu dodajte brašno, prašak za pecivo, soda bikarbonu, sol i šećer. Dodajte i nasjeckanu jabuku i pomiješajte.
3. U posebnu zdjelu dodajte jaja, vaniliju, ulje i jogurt. Umutiti kratko samo da se žumanjci razbiju.
4. Dodajte mokre sastojke suhim sastojcima i lagano miješajte drvenom kuhačom dok se ne sjedine – ali pazite da ne pretjerate. Žlicom stavljajte tijesto u pripremljeni lim.
5. Za preljev od cimeta pomiješajte cimet, šećer i maslac. Miješajte dok ne postane grudasto i mokro. Pospite preko tijesta za kolače.
6. Pecite kolač od jabuka 30 do 35 minuta i nakon toga ga izvadite da se ohladi.
7. Za glazuru pomiješajte šećer i 1 žlicu mlijeka. Miješajte dok ne postane glatko. Ako je glazura pre gusta, dodajte dodatnu žlicu mlijeka. Prelijte cijelu tortu glazurom.