Tjestenina je univerzalna namirnica koja spašava živote mnogim lijenim studentima, zauzetim mamama i tatama. Dolazi pripremljena, kuha se otprilike 10 minuta, a uz bilo koji umak ili vrhnje pretvara se u pravi užitak.
Osim toga, priprema ne može biti jednostavnija pa se čak i oni najgori kuharski amateri usude poigrati se u kuhinji. Međutim, ovo će vam gastronomsko otkriće promijeniti pogled na tjesteninu.
Postupak je jednostavan: voda zakuha, ubacimo tjesteninu, skuha se i iscjedimo je u sudoperu kroz cjedaljku.
Tjestenina
(FOTO: Thinkstock)
Upravo je postupak cijeđenja ključan trenutak, a većina nas jednostavno tjesteninu propere, baci 'prljavu' vodu u kojoj se kuhala i nastavi s pripremom. To je ogromna greška jer upravu tu vodu chefovi zovu 'tekućim zlatom' i kažu da je prava grehota baciti je.
Voda u kojoj pripremate tjesteninu trik je u rukavima mnogih kuhara za savršen umak uz tjesteninu. Ona pomaže emulgirati umak i učiniti ga gušćim u ukusnijim.
Kako funkcionira?
Emulzifikacija je postupak u kojem se dva elementa, koja se inače odbijaju, spoje. U našem su sluaju to voda i sol. Međutim, tjestenina sadrži škrob koja djeluje kao emulgator, a kada se voda od kuhanja doda u umak, umak postaje gušći i ukusniji.
Zahvaljujući ovom triku više na tanjuru tjestenine nećete imati 'vodicu' koja kao da se odvoji od ostatka umaka i tjestenine.
Pročitajte još:
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!