Japanska kuhinja jedna je od najpopularnijih kuhinja na svijetu. Na temelju "pravila pet", tradicionalno japansko kuhanje naglašava raznolikost i ravnotežu.
To se postiže korištenjem pet boja (crna, bijela, crvena, žuta i zelena), pet tehnika kuhanja (sirova hrana, roštiljanje, kuhanje na pari, kuhanje i prženje) i pet okusa (slatko, ljuto, slano, kiselo i gorko).
Odlika japanske kuhinje je upotreba svježih, visokokvalitetnih sezonskih namirnica.
Sushi je jedno od poznatijih jela japanske kuhinje. Nastao je procesom konzerviranja ribe u fermentiranoj riži još u antičko vrijeme. Danas se radi od octene riže i svježe ribe, predstavljene na više načina i oblika.
Međutim, stoljećima prije nego što su Japanci jeli sushi, prvo su uživali u sirovoj ribi bez riže. Iako se naziv "sashimi" odnosi na bilo koju tanko narezanu sirovu hranu, uključujući sirovu govedinu, piletinu, pa čak i konje, riba i morski plodovi su najpopularnije vrste.