Majstor kuhinje /

Janković: 'Kada sam dobio ponudu za suradnju s Bourdainom, mislio sam da se netko šali!”

Image
Foto: YouTube/Podcast Inkubator

Mate Janković gostovao je Podcast Inkubatoru i u dva sata razgovora pretresao je mnogo zanimljivih tema, od kojih mnoge nisu bile isključivo vezane uz kuhinju

15.3.2018.
13:30
YouTube/Podcast Inkubator
VOYO logo

“Ljubitelj sam svega što mi obogaćuje dušu. A toga je puno…”, odmah je na početku naglasio je vrlo zanimljivi Mate Janković. “Da, nažalost sam i upoznat sa stanjem u državi. Uvijek kažem da bilo tko, tko ima neku ambiciju nešto napraviti, ne bi uopće trebao čitati vijesti, niti pratiti portale, niti gledati televiziju jer mu to neće promijeniti život. Jer ako želi imati fokus na nešto i želi nešto ostvariti, to je onda to s čime se morate baviti. Obično slušanje tuđe muke znači i opterećenje za vas.”

Mate Janković je izuzetno ponosan na svoju profesiju, a uvjerenja je da ljudi moraju, a to sve više i čine, cijeniti nečiju vještinu, nečiju izvrsnost koju naziva “kraft”. Biti vrhunski “chef” zahtjeva veliku požrtvovnost, ali i neosporan “kraft” koji se konstantno mora nadograđivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko teško je biti vrhunski chef?

Hrvatska, zemlja u kojoj se tradicionalno mnogo kuha u domaćinstvima, jest i vrlo plodan teren za kulinarske TV šouove koji su kod nas izuzetno popularni. No, imamo i sreću da su naše televizije stvorile velik broj zaista zanimljivih “TV kuhara”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To su sve sjajni majstori kuhinje. Bilo kakav televizijski format je galerija likova. Oni moraju biti osebujni, moraju imati stanovitu privlačnost širem krugu ljudi. Da se bavite poslom na televiziji morate također biti elokventni i znati elaborirati svoje teze vrlo jasno. Također morate imati veliko znanje o materiji o kojoj pričate. Ako nemate sve to, zapravo i niste televizijsko lice. I ne bi trebali biti. Na televiziji ili jesi ili nisi. Ne možeš dugo varati ljude…”, odgovara poznati kuhar.

“Kada sam dobio ponudu za suradnju s Bourdainom, mislio sam da se netko šali!”

Janković je surađivao i sa slavnim kuharom i putopiscem Antonyjem Bourdainom u njegovom slavnom “No Reservations” kulinarskom putopisu. Opisao je svoje dojmove i otkrio anegdotu kako je uopće došlo do suradnje.

“On je privatno vrlo smiren lik. Naučio je sačuvati koncentraciju za vrijeme kada se upali kamera. Ljudi se troše… On radi taj šou i koncentrira se na trenutke kada se upali kamera. ‘No Reservations’ gleda 120 milijuna ljudi, o čemu pričamo? Iza sebe ima ogroman broj ljudi koji ga jako dobro priprema. Kod nas je to nemoguće napraviti zbog malog tržišta.”

“Devet dana smo tu proveli zajedno i bilo je jako interesantno iskustvo. On mi je oduvijek bio jedan od heroja, iako se pojavio tek 2004. godine na televiziji. Nekako sam razmišljao, dok sam živio u inozemstvu, kako bi ga bilo zanimljivo voditi po Hrvatskoj i onda mi se to na koncu dogodilo. To je nevjerojatan osjećaj. Evo andegdote. Vratio sam se jednu noć iz izlaska u 6.30 ujutro, ubili smo se u cugi i pogledam na laptop koji je bio otvoren na krevetu i vidim poruku: ‘Pozdrav, ja sam producent šoua No Reservations s Antonyjem Bourdaienom. Želite li raditi s nama na emisiji u Hrvatskoj?’ Mislio sam da me netko zeza i da se radi o odličnoj šali. Na kraju se pokazalo da nije bila šala. Naravno da nismo u kontaktu jer on ima ovakvih likova kao ja svaki tjedan i ne možete to očekivati da ćete ostati u kontaktu. Ali svakako se radi o značajnom momentu za mene”, zaključuje Janković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku podcasta Janković je progovorio o odnosu s kolegama na kulinarskom setu šoua “3,2,1 Kuhaj”, otkrio je kakav restoran želi otvoriti i koju kuhinju preferira. Pogledajte cijeli razgovor u videu

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo