Planirate peći janjetinu, a ne znate na koji recept je najbolji. Donosimo jednostavan recept za pečenje janjetine.
- ¼ šalice soli
- 2 žlice sjeckanog svježeg ružmarina
- 2 žlice sitno sjeckanog češnjaka
- 1 janjeći but s kostima
- 2 žlice maslinovog ulja
Dvadeset četiri do 36 sati prije kuhanja pomiješajte sol, ružmarin, češnjak i 1 žlicu. papar u manjoj zdjeli. Stavite janjetinu, masnu stranu prema gore, na radnu površinu. Oštrim nožem zarežite meso na par mjesta. Vrh i bočne strane janjetine obilno premažite mješavinom soli, ulazeći u rezove. Zamotajte u plastičnu foliju, stavite na obloženi lim za pečenje i ohladite.
Odmotajte janjetinu; isperite mješavinu soli. Ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 30 minuta do 1 sat. Janjetinu osušite, stavite u tavu za pečenje, sa masnom stranom prema gore i namažite uljem.
Postavite janjetinu u središte pećnice; zagrijte na 220°. Pecite janjetinu dok mast ne počne mrljati mrlje, oko 15 minuta. Smanjite temperaturu pećnice na 180 ° i nastavite peći janjetinu još 1 sat. Nastavite peći sve dok termometar s trenutnim očitanjem umetnut u središte janjetine (ne dodiruje kost) ne registrira 50 ° te onda pecite još oko 20 minuta. Prenesite janjetinu na dasku za rezanje. Lagano zapakirajte janjetinu u foliju i ostavite da se odmara 15 do 20 minuta prije rezanja.