Ljubičasti luk ne mora biti samo usputni sastojak različitih recepata, već se može poslužiti i za pripremu jela baš od ljubičastog luka. Postoje različita jela koja možete napraviti od ljubičastog luka, primjerice, umak od ljubičastog luka ili ukiseljeni ljubičasti luk na salatu.
Umak od ljubičastog luka radi se od sljedećih sastojaka:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 ljubičastog luka
- 4 češnja češnjaka
- 2 žlice brašna
- 3 žlice umaka od soje
- papar
Narežite luk na kockice i stavite ga dinstati. Nakon nekoliko minuta dodajte češnjak i dinstajte dok ne omekša. Zatim slijedi brašno i voda. Kada dobijete gusti umak dodajte umak od soje i papar. Kuhajte oko 10 minuta i poslužite umak od ljubičastog luka.
Drugo jelo od ljubičastog luka je ukiseljeni ljubičasti luk.
Sastojci:
- glavica ljubičastog luka
- 5 dcl jabučnog octa
- malo soli
- žličica origana
Luk i papriku narežite na ploške. Stavite ih u staklenu posudu i dodajte sol, origano te prelijte s jabučnim octom.
Dobro promiješajte sve sastojke. Stavite u hladnjak na 6 sati. Nakon toga ukiseljeni ljubičasti luk je spreman za posluživanje, odličan je kao prilog ili kao salata. Čuvajte ga u hladnjaku.