Sve što trebate kada ne stignete kuhati, kada niste raspoloženi za boravak u kuhinji ili jednostavno želite pojesti nešto u tekućastijem obliku, su brza jela na žlicu. Ona su također odlična za pripremu jer brza jela na žlicu možete zamrznuti pa imati za ručak više dana.
Brza jela na žlicu najčešće su variva, a najpopularniji su recepti s različitim povrćem. Iako brza jela na žlicu mogu biti i mesna, za njihovu obradu je potrebno nešto više vremena. Recimo, za varivo s mesom vam treba 45 minuta, dok vam za povrtno varivo treba svega 25-30 minuta.
Jedno brzo jelo jest grah s kobasicama. Iako neki grah kuhaju 2 sata, postoji recept kojim je ovo jelo gotovo za 30 minuta.
Sve što treba je:
- 1 luk
- 1 mrkva
- 1 konzerva smeđeg graha
- 2 kobasice
- voda
- 3 žlice pasirane rajčice
- sol, papar
- crvena slatka paprika
- lovorov list
Stavite kobasice kuhati svega 10 minuta. Za to vrijeme grah operite i pustite da se ocijedi. Za to vrijeme ogulite mrkvu i luk te narežite na veće komade. Usitnite sjeckalicom. Kobasice narežite na manje komade. U lonac dodajte maslinovo ulje i popržite nasjeckani luk i mrkvu. Dinstajte 2-3 minute, a zatim dodajte kobasice. Sve dobro pomiješajte, a zatim dodajte grah. Ponovno pomiješajte te dodajte vodu i 3 žlice pasirane rajčice. Začinite sa soli, paprom, crvenom paprikom te dodajte lovorov list. Ostavite da se krčka na laganoj vatri 20 minuta. Ako želite dodatno zgusnuti, koristite zapršku.
Postoje i brza jela na žlicu koja nisu varivo, poput različitih griseva, riže na mlijeku, palente u umacima, na vama je samo da odaberete što vam se jede.