Lungić je mnogim najdraži komad svinjetine, a kako i ne bi bio kad je kvalitetan i postoji mnogo načina kako ga pripremiti. No kad puno puta zapnemo kako pripremiti lungić, recepti mogu pomoći. Na internetu se zaista može pronaći mnogo, no kako pripremiti lungić recepti koji će vas oduševiti lakoćom i brzinom.
Pečeni lungić u pećnici
Lungić dan prije pečenja stavite u marinadu. Marinadu napravite od soli, papra, svježeg češnjaka i maslaca kojeg ste prethodno rastopili na vatri. Sve dobro pomiješajte i prelijte preko lungića. Stavite u frižider preko noći. Neposredno prije pečenja izvadite lungić te mu odstranite kožicu. Stavite ga peći u vatrostalnu posudu za pečenje tako da lungić postavite na dno, a preko njega prelijete marinadu. Pecite sat vremena u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, no nakon pola sata okrenite lungić.
Lungić u umaku od gljiva
Za pripremu ovog jela trebate:
- 1 kg lungića
- 500 grama svježih šampinjona
- vrhnje za kuhanje
- voda
- maslinovo ulje
- sol, papar
Lungić očistite od žilica i kožice te narežite na šnicle. Posolite i poparite svaki komad mesa s obje strane. Na zagrijanom maslinovom ulju popržite šnicle lungića sa svake strane 3 minute. Izvadite lungić, a u istu tavu dodajte svježe gljive. Dinstajte gljive dok ne ispari voda koju su pustili. Vratite lungić i zalijte s vodom tako da ona prekriva lungić. Dinstajte 10 minuta, a zatim dodajte vrhnje za kuhanje i sve pomiješajte. Još malo posolite i poparite. Dinstajte još 10 minuta. Poslužite uz tjesteninu ili rižoto.
Kada ne znate kako pripremiti lungić, recepti će vam pomoći.