Čičoke priprema /

Ideja i recept za pripremu čičoka u obliku njoka

Image
Foto: Pixabay

Čičoka je zdravo, ukusno i pomalo slatko korjenasto povrće koje se može pripremiti na nekoliko načina. Nakon što se čičoka ubere, može se čuvati nekoliko tjedana u hladnjaku do pripreme.

1.6.2023.
9:49
Pixabay
VOYO logo

Čičoke su svestrana namirnica i mogu se pripremati i u slanim i slatkim jelima. Čičoke možete pripremiti kao pire, juhu, čips, dodati u varivo, kaše ili čak i napraviti sladoled. Također se mogu jesti i sirove. Od artičoka također možete pripremiti i njoke i obogatiti ih maslacem i ribanim parmezanom.

Za pripremu njoka od čičoka trebat će vam:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 500 g čičoka
  • 70 g brašna
  • 3 žlice soli
  • 75 g maslaca
  • malo soka od limuna
  • sol
  • papar
  • ružmarin
  • prženi lješnjaci

Upute za pripremu njoka od čičoke:

Zagrijte pećnicu na 190ºC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operite čičoke. Temeljito osušite i izbockajte vilicom. Dno lima za pečenje pospite tankim slojem krupne soli i na to posložite čičoke. Prebacite u pećnicu.

Pecite čičoke 40 minuta ili dok se ne skuhaju. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane da se ohladi.

Kad se dovoljno ohlade, prerežite čičoke na dva dijela. Koristeći žlicu, izdubite što više mesa, odbacite kožice. Kuhane čičoke zgnječite u veliku zdjelu dok ne dobijete teksturu suhog pire krumpira.

Prosijte brašno u čičoke i miješajte dok se ne sjedini u mekano tijesto. Podijelite tijesto na četiri jednaka dijela prije nego što ga nježno razvaljate u duge cigare, promjera oko 1,5 cm. Da biste napravili njoke, izrežite kolute tijesta na segmente od 2 cm, ponavljajući sve dok ne oblikujete svo tijesto u njoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, vilicom lagano udubite vrh svakog njoka, ostavljajući lagani otisak zupca za teksturu.

Stavite veliku tavu na srednje jaku vatru i u tavu stavite maslac narezan na kockice. Nakon što se maslac otopi, dodajte grančice ružmarina i češnjak, a zatim lagano kuhajte maslac 2-3 minute, dok ne počne dobivati ​​boju i mirisati na orahe. Maslacu dodajte malo soka od limuna da ne zagori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispraznite maslac u malu zdjelicu, kojom ćete dovršiti njoke. Vratite tavu na vatru, dodajte malo maslinovog ulja i zagrijte.

Zakuhajte veliku tavu s posoljenom vodom prije nego što je smanjite na vatru. Dodajte njoke u vodu i jednom lagano promiješajte da se ne zalijepe za dno posude.

Kuhanje njoka trajat će samo nekoliko minuta, a nakon toga jelo želite brzo sastaviti. Njokima će trebati 2-3 minute da se skuhaju i isplivat će na površinu kada budu gotovi. Izvadite njoke iz tave i stavite ih na tanjur obložen papirnatim ručnikom.

Brzo prebacite osušene njoke u tavu u kojoj ste napravili umak od smeđeg maslaca. Trebali bi i postati zlatni u vrućoj tavi nakon otprilike jedne minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okrenite njoke i dodajte umak od smeđeg maslaca. Kuhajte još minutu-dvije dok njoki ne porumene. Njoke odmah poslužite s naribanim sirom, limunovom koricom i malo mljevenih prženih lješnjaka.

Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo