Čičoke su svestrana namirnica i mogu se pripremati i u slanim i slatkim jelima. Čičoke možete pripremiti kao pire, juhu, čips, dodati u varivo, kaše ili čak i napraviti sladoled. Također se mogu jesti i sirove. Od artičoka također možete pripremiti i njoke i obogatiti ih maslacem i ribanim parmezanom.
Za pripremu njoka od čičoka trebat će vam:
- 500 g čičoka
- 70 g brašna
- 3 žlice soli
- 75 g maslaca
- malo soka od limuna
- sol
- papar
- ružmarin
- prženi lješnjaci
Upute za pripremu njoka od čičoke:
Zagrijte pećnicu na 190ºC.
Operite čičoke. Temeljito osušite i izbockajte vilicom. Dno lima za pečenje pospite tankim slojem krupne soli i na to posložite čičoke. Prebacite u pećnicu.
Pecite čičoke 40 minuta ili dok se ne skuhaju. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane da se ohladi.
Kad se dovoljno ohlade, prerežite čičoke na dva dijela. Koristeći žlicu, izdubite što više mesa, odbacite kožice. Kuhane čičoke zgnječite u veliku zdjelu dok ne dobijete teksturu suhog pire krumpira.
Prosijte brašno u čičoke i miješajte dok se ne sjedini u mekano tijesto. Podijelite tijesto na četiri jednaka dijela prije nego što ga nježno razvaljate u duge cigare, promjera oko 1,5 cm. Da biste napravili njoke, izrežite kolute tijesta na segmente od 2 cm, ponavljajući sve dok ne oblikujete svo tijesto u njoke.
Na kraju, vilicom lagano udubite vrh svakog njoka, ostavljajući lagani otisak zupca za teksturu.
Stavite veliku tavu na srednje jaku vatru i u tavu stavite maslac narezan na kockice. Nakon što se maslac otopi, dodajte grančice ružmarina i češnjak, a zatim lagano kuhajte maslac 2-3 minute, dok ne počne dobivati boju i mirisati na orahe. Maslacu dodajte malo soka od limuna da ne zagori.
Ispraznite maslac u malu zdjelicu, kojom ćete dovršiti njoke. Vratite tavu na vatru, dodajte malo maslinovog ulja i zagrijte.
Zakuhajte veliku tavu s posoljenom vodom prije nego što je smanjite na vatru. Dodajte njoke u vodu i jednom lagano promiješajte da se ne zalijepe za dno posude.
Kuhanje njoka trajat će samo nekoliko minuta, a nakon toga jelo želite brzo sastaviti. Njokima će trebati 2-3 minute da se skuhaju i isplivat će na površinu kada budu gotovi. Izvadite njoke iz tave i stavite ih na tanjur obložen papirnatim ručnikom.
Brzo prebacite osušene njoke u tavu u kojoj ste napravili umak od smeđeg maslaca. Trebali bi i postati zlatni u vrućoj tavi nakon otprilike jedne minute.
Okrenite njoke i dodajte umak od smeđeg maslaca. Kuhajte još minutu-dvije dok njoki ne porumene. Njoke odmah poslužite s naribanim sirom, limunovom koricom i malo mljevenih prženih lješnjaka.