Čičoke priprema / Ideja i recept za pripremu čičoka u obliku njoka

Image
Foto: Pixabay

Čičoka je zdravo, ukusno i pomalo slatko korjenasto povrće koje se može pripremiti na nekoliko načina. Nakon što se čičoka ubere, može se čuvati nekoliko tjedana u hladnjaku do pripreme.

1.6.2023.
9:49
Pixabay
VOYO logo

Čičoke su svestrana namirnica i mogu se pripremati i u slanim i slatkim jelima. Čičoke možete pripremiti kao pire, juhu, čips, dodati u varivo, kaše ili čak i napraviti sladoled. Također se mogu jesti i sirove. Od artičoka također možete pripremiti i njoke i obogatiti ih maslacem i ribanim parmezanom.

Za pripremu njoka od čičoka trebat će vam:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 500 g čičoka
  • 70 g brašna
  • 3 žlice soli
  • 75 g maslaca
  • malo soka od limuna
  • sol
  • papar
  • ružmarin
  • prženi lješnjaci

Upute za pripremu njoka od čičoke:

Zagrijte pećnicu na 190ºC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operite čičoke. Temeljito osušite i izbockajte vilicom. Dno lima za pečenje pospite tankim slojem krupne soli i na to posložite čičoke. Prebacite u pećnicu.

Pecite čičoke 40 minuta ili dok se ne skuhaju. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane da se ohladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se dovoljno ohlade, prerežite čičoke na dva dijela. Koristeći žlicu, izdubite što više mesa, odbacite kožice. Kuhane čičoke zgnječite u veliku zdjelu dok ne dobijete teksturu suhog pire krumpira.

Prosijte brašno u čičoke i miješajte dok se ne sjedini u mekano tijesto. Podijelite tijesto na četiri jednaka dijela prije nego što ga nježno razvaljate u duge cigare, promjera oko 1,5 cm. Da biste napravili njoke, izrežite kolute tijesta na segmente od 2 cm, ponavljajući sve dok ne oblikujete svo tijesto u njoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, vilicom lagano udubite vrh svakog njoka, ostavljajući lagani otisak zupca za teksturu.

Stavite veliku tavu na srednje jaku vatru i u tavu stavite maslac narezan na kockice. Nakon što se maslac otopi, dodajte grančice ružmarina i češnjak, a zatim lagano kuhajte maslac 2-3 minute, dok ne počne dobivati ​​boju i mirisati na orahe. Maslacu dodajte malo soka od limuna da ne zagori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispraznite maslac u malu zdjelicu, kojom ćete dovršiti njoke. Vratite tavu na vatru, dodajte malo maslinovog ulja i zagrijte.

Zakuhajte veliku tavu s posoljenom vodom prije nego što je smanjite na vatru. Dodajte njoke u vodu i jednom lagano promiješajte da se ne zalijepe za dno posude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuhanje njoka trajat će samo nekoliko minuta, a nakon toga jelo želite brzo sastaviti. Njokima će trebati 2-3 minute da se skuhaju i isplivat će na površinu kada budu gotovi. Izvadite njoke iz tave i stavite ih na tanjur obložen papirnatim ručnikom.

Brzo prebacite osušene njoke u tavu u kojoj ste napravili umak od smeđeg maslaca. Trebali bi i postati zlatni u vrućoj tavi nakon otprilike jedne minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okrenite njoke i dodajte umak od smeđeg maslaca. Kuhajte još minutu-dvije dok njoki ne porumene. Njoke odmah poslužite s naribanim sirom, limunovom koricom i malo mljevenih prženih lješnjaka.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo