Prilikom posluživanja i degustiranja vina, idealna temperatura vina je vrlo bitna. Temperatura vina može promijeniti cijeli dojam o okusu vina pa je zato bitno da ona bude idealna. Idealna temperatura vina mijenja se s obzirom na to da li se radi o crnom, bijelom ili pak pjenušavom vinu.
Ako se radi o crnom vinu, idealna temperatura vina je između 15 – 20 stupnjeva Celzijevih. Dakle, radi se o temperaturi koja je nešto hladnija od sobne temperature. Da bi se postigla idealna temperatura vina, crvena vina uvijek čuvajte na sobnoj temperaturi na tamnom mjestu.
S druge strane, bijelo vino se poslužuje puno hladnije. Idealna temperatura bijelog vina je između 7 – 12 stupnjeva Celzijevih. Bijelo vino uvijek držite u hladnjaku da biste dobili najbogatiji okus.
Pjenušava vina se poslužuju najhladnija. Njihova idealna temperatura je 3 – 7 stupnjeva Celzijevih. Pjenušava vina uvijek držite u dobro ohlađenim hladnjacima.