Jelo od hobotnice i krumpira su jednostavan talijanski recept od plodova mora, napravljen od nekoliko jednostavnih sastojaka.
Sastojci za hobotnicu s krumpirom:
- 1 kg hobotnice, smrznuta, očišćena
- 4 krumpira, oguljena, pa izrezan na ploške ili kockice
- 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 4 žličice soka od limuna
- 1/4 šalice baze od peršina i češnjaka
- 1 prstohvat soli
- mljeveni papar po ukusu
Kako se priprema hobotnica s krumpirom?
Smrznutu hobotnicu stavite u zdjelu pod mlazom vode da se brzo odmrzne. Prebacite u lonac, dodajte vode da prekrije hobotnicu i malo soli. Pojačajte vatru na srednju, poklopite i pustite da zavrije. Namjestite vatru tako da tekućina polako ključa i kuhajte dok hobotnica ne omekša, oko 30 minuta po kilogramu hobotnice. Ako koristite ekspres lonac, vrijeme kuhanja se smanjuje na 10 minuta po kilogramu.
Izvadite hobotnicu iz lonca pa je prebacite u zdjelu s dovoljno tekućine za kuhanje da pokrije. Pustite da se potpuno ohladi u tekućini. Premjestite hobotnicu na dasku za rezanje, skinite kožu i narežite meso na komade veličine zalogaja. Odložite u ohlađenu tekućinu.
U međuvremenu dodajte krumpir u posudu za kuhanje i kuhajte dok krumpir ne omekša, oko 10-20 min, ovisno o veličini komadića krumpira. Podijelite komade hobotnice i krumpira na tanjure za posluživanje. Pokapajte maslinovim uljem i limunovim sokom, dodajte temeljac od peršina i češnjaka pa začinite solju i paprom po ukusu. Lagano promiješajte i poslužite. Hobotnica s krumpirom je gotova.