Ovaj fini gulaš s krumpirom i gljivama nudi savršenu kombinaciju finih okusa i tekstura. Otkrijte kako se priprema gulaš od gljiva i krumpira.
Sastojci:
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 400 g šampinjona, narezanih na ploške
- 30 ml maslinovog ulja ili neslanog maslaca
- 60 ml brašna
- 240 ml crnog vina
- 15 ml crvenog vinskog octa
- 1000 ml temeljca od gljiva
- 2 lista lovora
- 2 grančice svježeg lišća timijana
- 2 mrkve, oguljene i nasjeckane
- 2 crvena krumpira, oguljena i nasjeckana
- pola žličice soli
- 1/4 žličice crnog papra
Priprema gulaša od gljiva i krumpira:
U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje ili maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani žuti luk i dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte narezane šampinjone te ih dinstajte dok ne omekšaju i otpuste vodu. Posipajte brašno po povrću i gljivama, dobro promiješajte kako bi se napravila zaprška.
Dodajte crno vino i crveni vinski ocat, te miješajte dok se sastojci sjedine. Postupno ulijevajte temeljac od gljiva uz stalno miješanje kako biste izbjegli stvaranje grudica. Dodajte listove lovora i grančice svježeg timijana. Dodajte nasjeckane mrkve i krumpire. Posolite i popaprite po ukusu.
Smanjite vatru na nisku, pokrijte posudu i pustite da se gulaš krčka lagano oko 20-30 minuta ili dok povrće ne omekša. Maknite listove lovora i grančice timijana prije posluživanja. Poslužite gulaš od gljiva i krumpira topao, po mogućnosti uz svježe pečeni kruh ili drugi prilog po vašem izboru.